Защо да изберем българско производство?

20.10.2022 ЛЮБОПИТНО

През последните години произведените и отглежданите в страната храни все по-често се търсят от потребителите. Дали това е заради желанието да подпомогнат местните производители, дали е заради вкуса и качеството, или интересът за запазване на околната среда, няма значение, тъй като може само да се радваме, че българското производство става все по-популярно сред купувачите. В този материал ще откриеш защо ти препоръчваме да избереш българското, за да набавиш на себе си и близките си вкусна и пълноценна храна.

По-добро качество на продуктите

Когато избереш да закупиш българско производство, не се е налагало продуктите ти да пропътуват стотици километри, за да достигнат до трапезата ти. Местните продукти определено за по-свежи и много по-богати на хранителни вещества, да не говорим и за вкуса, ако ги сравним с вносните стоки. Българските марки в Kaufland са пресни и много вкусни продукти, което ги прави желателна част от менюто ти.

Когато се налага продуктите да пътуват от далечен производител до твоя дом, ако са плодове и зеленчуци, трябва да се откъснат преди да се узрели напълно и да се опаковат. Това означава, че няма да бъдат толкова богати на хранителни вещества, а няма и да бъдат толкова вкусни. Говорейки за местното производство, също ще откриеш много видове сирена, кашкавали и колбаси, които са характерни за България.

Залагайки на закупуването на българско производство, е много по-лесно да разбереш точно откъде идва храната ти и да разбереш повече за самата продукция. Знаейки откъде точно идва твоята храна, ще правиш и по-добри избори.

Закупуване на българско производство = стимулиране на българската икономика

Купувайки стоки българско производство, стимулираш местната икономика. Местният бизнес също така осигурява работни места и заплати на жителите на страната. Българските предприятия и производители са жизненоважни за националната икономика.

Положително въздействие над природата

Избирайки българското производство, не само внасяш в дома си вкусна, прясна и богата на витамини храна, но помагаш и за състоянието на природата и околната среда. Ако се чудиш как, ето няколко начина:

1.    Намаляване на вредните емисии – транспортирането на дълги дистанции изисква голямо количество горива. Местните продукти не пропътуват множество километри, за да стигнат до дома ти.

2.     Намаляват се отпадъците – местните продукти не се нуждаят от толкова прецизно опаковане, колкото продукти, които пътуват от други страни. По-малкото количество опаковане спомага за намаляването на замърсяването и отпадъците.

3. Насърчаване на разнообразието – широкомащабното производство ограничава разнообразието, тъй като растенията и животните трябва да имат едни и същи нужди. Изкупуването на огромни площи, които да се използват само за едни и същи култури ще навреди на цялостната екосистема и баланс. В такъв случай, може да се случи, така че характерни за района култури да спрат да се отглеждат, като бъдат заменени с еднотипни и по-мащабни дейности.

Защо е важно да предпочетем българското производство?

Има множество причини да предпочетеш българското производство, но ето и някои от основните.

· По-добре е за теб и твоето семейство. Избирайки местни продукти, залагаш на по-високо качество и свежест.

· Когато избереш да закупиш местно производство, подпомагаш не само българската икономика, но и своите съграждани.

·    Помагаш за доброто състояние на околната среда в по-голям мащаб.

· Не на последно място – подпомагаш семейния бюджет, тъй като обикновено местните продукти са със значително по-достъпна цена.

Когато пазаруваме за дома си, всички искаме да набавим на себе си и близките ни хора възможно най-вкусната и свежа храна. Съветваме те да се интересуваш от това откъде идват продуктите, тяхната дата на производство, както и срока им на годност.