Съвети за по-бързо учене на английски език

Да учите английски език или който и да било друг език по традиционния начин, седейки в класната стая в опити за усвояване на сложна граматика, не винаги е най-атрактивния вариант.

Тъй като всеки човек асимилира и научава нова информация по различни начини, то следване само на класическия метод, който описахме по-горе, може да не е достатъчен за вас.

В такъв случай, ако имате желанието да подобрите нивото си на английски език, вземете в предвид някои от тези полезни съвети, които да ви предразположат да напреднете.

1. Гледайте телевизия и филми на английски

Ако не боравите спокойно с езика в различните сфери от ежедневието, тогава е от полза да започнете да гледате съдържание като филми и телевизия с английски субтитри.

Слушането на радио с английска реч също би ви помогнало да обогатите знанията си и да свикнете със изразите от ежедневието.

2. Четете английски книги

Един доказан и ефективен метод за подобряване на нивото ви е четенето, тъй като може да го практикувате в свободното си време.

В зависимост от вашето нивото на английски, ако е от начинаещо до средно, изберете съответно детска книга вместо за възрастни, защото често детските са с по-лесна граматика и по-разбираеми.

3. Етикетирайте нещата в къщата си

Този метод е доста бюджетен и ефективен. Просто трябва да именувате с етикети предметите в дома си като огледало, легло, тиган, врата. Идеята е, че използвайки надписаните вещи, ще виждате значението им на английски доста често и по този начин ще ги запомните по-лесно.

4. Правете си бележки за новия речник

Записвайте всяка нова дума, която научите, където и да сте. Използвайте телефона си, който е ваш доверен помощник в ученето, и всеки път, когато имате свободни 10 минути преглеждайте записаните думи.

5. Обградете се с англоговорящи

Не пропускайте шанса да тренирате речта си когато не сте в клас, запознавайки се с англоговорящи. В подобен кръг от хора, малко или много нямате избор, освен да говорите на английски.

В случая това ще ви е от ползва при научаването на жаргонни изрази и подобряването на уменията ви в разговорни ситуации.

6. Определете най-доброто време за учене

За някои сутрешното учене е най-ефективно, а при други отнема време докато влязат в кондиция. Затова използвайте времето, в което смятате, че сте най-продуктивни, за да усвоявате нови знания и умения по английски език. Все пак, вие знаете най-добре възможностите си.

7. Слушайте британска и американска музика

Не само гледането на английски филми е забавен начин да подобрите знанията си, но също и слушането на такава музика. Разполагате с огромен избор от песни, чиито текстове са широкодостъпни в интернет.

Изградете рутина, в която да слушате определен брой песни дневно в комбинация с преглеждане на текстовете към тях. По този начин ще се сблъскате и с нови думи и изрази, които да добавите към вече научените.

Изберете стила музика, която да отговаря на вашето ниво и възможности за разбиране.

8. Размяна на език

Добро допълнение към класовете по английски, които посещавате, е да общувате с хора, които учат вашия език. По този начин взаимно ще си помогнете и усъвършенствате в двете направления, защото „ще черпите вода от кладенеца“. 

9. Практикувайте английски винаги, когато можете

Не се ограничавайте с наученото в клас. Голяма част от процеса по изучаване на езика е чрез личните усилия, които полагате, било то да преговорите бележките си, да прочетете нова книга или да практикувате с някой англоговорящ.

10. Запишете себе си и урока си

Интересен и нетипичен начин за подобряване на произношението е да преслушвате записи на собствената си реч или урока. Използвайте звукозаписното приложение на телефона си за целта.

По този начин ще откривате грешките си и ще знаете на какво трябва да наблегнете. От друга страна, използвайте времето, когато пътувате или сте в леглото, за да чуете урока си отново. 

11. Вземете добър двуезичен речник

Използването на двуезичен речник е истински важно, когато учите английски. Важното е да знаете, че голяма част от изданията, всъщност са с доста грешки или неправилни преводи. Когато купувате такъв, постарайте се да проучите кой е най-подходящ, дори и да струва повече.

 12. Научете английски идиоми и фразови глаголи

Академичните материали, по които учите в клас, често не съдържат доста от важните, полезни думи и фрази. Доста фразови глаголи и идиоми, традиционни за ежедневната английска реч, не са в учебниците.

Затова, вие сами трябва да ги откриете и научите. Те са важни за изграждането на по-разбираема реч, както и по-лесна комуникация с англоговорящите. Не винаги тези изрази и думи са подходящи за академичните текстове, но със сигурност ще ви помогнат в ежедневните разговори.

13. Пишете всеки ден

Ежедневната употреба на езика в писмен вариант е добър начин да практикувате новата граматика и думи, които сте научили наскоро.

Важното в случая е изграждането на навика за писане, дори да са само няколко изречения.

14. Кажете на учителя си какво искате да научите

Когато сте в клас следвате програма, която е за всички ученици там. Ако тя не отговаря напълно на вашите нужди, е добре да уведомите учителя си в случай, че искате индивидуална промяна.

Обратната връзка винаги е ценена от преподавателите, а и така ще сте сигурни, че няма да ви правите твърде много задачи с писане и да изоставате с четенето и говоренето или обратното.   

15. Помнете грешките си

Записвайте грешките, които правите. Често една и съща грешка, било то устна  или писмена, е допускана отново и отново, затова е добре да я отбележите. 

16. Поставяйте се в трудни ситуации

Ситуациите, които са извън зоната ви на комфорт и налагат употребата на езика, често ви карат да дадете максимума от себе си.

В такива моменти умът ви е притиснат и поставен под напрежение, което отключва скрити зони, които попринцип не бихте активирали в нормални ситуации.

По този начин ще добиете повече самоувереност и самочувствие в говоренето и употребата на езика като цяло.

Пробвайте да поръчате храна, да започнете разговор с човек говорещ английски или друг начин да се сблъскате с езика, без да се притеснявате от допускането на грешки.

17. Променете езика на вашата социална медия или смартфон

Друг начин, чрез който допълнително да обогатите знанията си е да смените езика на приложения като Twitter, Facebook или Instagram, или дори изцяло да смените настройките на телефона си английски.

18. Бъдете реалисти

Поставяйте си цели, които реално да изразяват вашите възможности. Бъдете отговорни към процеса и усвоявайте това, което учите в курса или училище.

Не забравяйте че, за да сте успешни, трябва не просто да присъствате в клас и да очаквате да достигнете дадено ниво, но и да давате от себе си и да се развивате самостоятелно. Сами да обогатявате своите знания и умения извън програмата.

Тази статия е изготвена в партньорство с ACC Bulgaria. ACC обучава и подкрепя своите ученици от Първи клас до изпитите GRE, TOEFL, CPE, IELTS и много други. Всеки курсист на ACC получава безплатна помощ при кандидатстване.

Източници: 

18 top tips for improving your English

7 Ways To Quickly Improve Your English Language Skills