Правила за подреждане на баня в дървена селска къща.

Селските къщи не са необичайни. Сред тях особено се открояват дървени сгради, чиято специална структура позволява да се постигне комфорт по време на работа. По-лесно е да се диша в къщи, изградени от дървени конструкции. В такива сгради е наистина уютно и топло дори при тежки зими.

За съжаление не всеки има положително отношение към изграждането на дървени къщи. Мнозина се страхуват повече от организацията и поддръжката на банята. Дървените повърхности бързо абсорбират влагата и започват да гният, когато са изложени на нея.

За да избегнете подобни проблеми, е необходимо правилно да планирате процеса на довършване на банята.


1. Къде трябва да бъде банята?

Преди да оборудвате баня в селска къща, трябва да изберете място за поставяне на помещението. Най-добрият вариант е да подредите баня на приземния етаж. Банята може да бъде разположена:

 • до спалнята
 • между две стаи

Ако къщата е голяма, тогава могат да бъдат подредени няколко бани. Важно е те да са разположени една над друга, за да е по-лесно да се въведат инженерни мрежи.

Подът на банята трябва да е по-нисък в сравнение с другите стаи. Такъв марж ще помогне да се предпази сградата от наводнение, ако възникнат проблеми под формата на скъсване на тръбата или повреда на сервизно оборудване.

2. Характеристики на подреждането

Веднага след като мястото бъде избрано, можете да започнете да подреждате стаята. Важно е да се вземат предвид нюансите. Основните са разгледани подробно.


Водопроводни тръби

Кондензът е враг на дървена къща. Често се образува върху тръби, носещи студена вода, затова трябва да се направи защита на дървените конструкции. Това става чрез използването на пластмасови тръби.

Особеността на материала е ниска топлопроводимост, което означава намаляване на нивото на конденз на повърхността и. Освен това следните препоръки ще помогнат за намаляване на риска от гниене на дървесината:

 • избягвайте да докосвате тръбопровода със стената или други повърхности
 • тръбите от полиуретан са подходящи като топлоизолация на конструкции
 • по-добре е да фиксирате положението на тръбопровода със скоби, чиято повърхност е покрита с изолация
 • при полагане на комунални линии трябва да се осигури дренажен сифон за отстраняване на натрупаната вода на пода

Тези правила ще помогнат за предотвратяване на евентуално разрушаване на дървените конструкции на къщата.


Канализация

Полагането на канализационни системи в частна къща има свои собствени изисквания. Дървото няма да оцелее при течове. Необходимо е да се осигури херметичността на връзката на канализационните тръби, както и да се избегне тяхното замръзване.

Ефективно решение, което ще помогне да се избегне появата на различни проблеми при подреждането и експлоатацията на баня в крайградска дървена къща, е монтажа на канализационната система под земята.


Електрически мрежи

При извършване на електрическа система в банята на селска къща си струва да се има предвид, че повишеното ниво на влажност влияе отрицателно върху състоянието и. Ако помещението е неправилно подредено, може да възникне ситуация с бързото окисляване на отворените контакти, което значително увеличава нивото на нагряване на проводниците.

Критичната температура е една от причините за пожари в окабеляването, така че тя трябва да бъде положена в съответствие с всички регулаторни изисквания. В този случай е важно да разгледате колко здраво и сигурно са свързани кабелите.

Допълнителни препоръки за окабеляване:

 • Проводниците се нуждаят от допълнителна защита. За това са подходящи метални тръби, които ще предотвратят навлизането на течност в проводниците. Металът може да бъде стомана или мед
 • Електрическите точки трябва да бъдат отстранени от крановете и душовите глави, за да се избегне проникването на влага и късо съединение на мрежата
 • При избора на търговски обекти трябва да се предпочитат продуктите със защитно покритие. Те са устойчиви на влага

Друг момент, който трябва да имате предвид, е организацията на осветлението в банята. Важно е захранващите тръби да бъдат защитени от негативните ефекти на издигаща се пара или пръскане на вода.


Вентилация

Всяка баня изисква организирането на обмен на въздух, така че влагата да не застоява вътре. Трябва компетентно да подходите към подреждането на вентилационната система, като осигурите всмукване и изпускане на въздух.

Можете да помогнете на въздуха да влезе вътре по следните начини:

 • организиране на празнина под вратата или инсталиране на скара
 • изграждане на вентилационен канал

Последният също ще служи за отстраняване на отработения въздух. Освен това каналите са оборудвани с клапани, отговорни за пожарната безопасност. Елементите са изработени от негорими материали.

Ако в селска къща, освен баня съгласно първоначалния проект, който е изготвен преди строителството, е предвидена баня или друго топло и влажно помещение, тогава и там ще трябва да се извърши вентилация.


3. Характеристики на хидроизолацията

За да може декорацията на стаята да служи дълго време, а дървото през годините на използване на банята не започне да гние бързо, е необходимо да се помисли върху хидроизолацията на конструкциите.


Видове материали

Изборът на хидроизолационен материал зависи от вида на декорацията на стаята. В магазините за железария можете да намерите следните хидроизолационни съединения:

 • Покритие. С тяхна помощ ще бъде възможно да се получи водоустойчиво покритие. Материалът представлява мастика и емулсия, нанесени с помощта на четка или валяк. Броят на слоевете е 3.
 • Битумна. Предлага се на рула и листове. Те трябва да бъдат залепени с припокриване. Шевовете между отделните елементи се подлагат на допълнителна обработка с уплътнител.
 • Импрегниране. Добри хидроизолационни материали, единственият недостатък е наличието на химически добавки в състава. Ето защо не се препоръчва да ги използвате, когато подреждате баня.

Уникалността на водоотблъскващия материал се постига с помощта на безвредни добавки за човешкото тяло. Например за лепене на композиции от листове или ролки се използват лепила на основата на мастика.


Хидроизолационни етапи

Защитата на повърхностите на банята от влага се извършва на няколко етапа:

 • Първо, всичко се почиства от прах и мръсотия.
 • По стените и тавана се нанася грунд, а подът допълнително се обработва с мастики върху битумната основа.
 • Нанася се хидроизолационна смес или се залепва водоотблъскващ материал.

Специално внимание трябва да се обърне на пода. След като повърхността му е обработена, трябва да преминете към устройството на специален хидроизолационен филм, върху който ще трябва да извършите циментово-пясъчна замазка. В този случай замазката е допълнително подсилена с мрежа или пластификатор.

Хидроизолацията на стени се извършва по различни начини:

 • обработвайте повърхността с хидроизолация на основата на латекс
 • покрийте повърхността с мастика и поставете плочките
 • импрегнирайте дървото с маслени съединения, ако не се планира допълнително довършване

Битумната мастика се нанася върху таваните, като се използват 2-3 слоя, като допълнително се покрива повърхността с антисептичен състав.


4. Довършителни работи

Когато подготвителните и хидроизолационни работи приключат, можете да започнете довършването на банята в селска къща.


Подове

Бетонната замазка е основата за пода на банята. Трябва да се извършва с наклон, който ще помогне за оттичане на вода в предварително подготвен сифон. Обикновено се използва като настилка за баня:

 • ламиниран паркет
 • линолеум
 • плочки

Последното е прост и икономичен вариант. Напоследък подовете са направени от дърво, което също изглежда красиво и органично. Този тип подова настилка обаче изисква допълнителна обработка.


5. Стени

Що се отнася до декорацията на стените, трябва да се вземат предвид характеристиките на дървените материали. По време на работа конструкцията ще започне да се свива и изсъхва.

За да се предотврати деформация на конструкцията, е необходимо да се монтира решетката по стените. Допълнителна стена е подредена с помощта на водоустойчив гипсокартон или плъзгаща се рамка, която се основава на метален профил.

Тази подготовка ще позволи да се приложи всяка опция за довършителни работи. Ако основният завършек е дърво, тогава няма нужда да се инсталира допълнителна рамка. Популярни материали за стенни покрития:

 • подплата
 • Стенни панели
 • плочка

Разнообразие от материали дава полет на въображението, предлагайки да реализира всяка идея.


Тавани

Таваните се довършват чрез монтиране на опънати конструкции от PVC материал или гипсокартонени плочки. Последните се използват под формата на окачени тавани, които имат много предимства. Такива конструкции ще предпазят дървото от проникването на влажен въздух и ще помогнат да се скрият инженерните и електрическите комуникации.

Краят на финала дава начало за инсталиране на водопроводно оборудване. В този случай е по-добре да поверите работата на професионалисти. Организирането и подреждането на баня в частна къща е сложна процедура, която изисква търпение и много време. При правилния подход обаче ще се окаже, че ще постигнете отличен резултат.