Как да се справите с безсънието?

02.03.2023 ЛЮБОПИТНО

Безсънието и проблемите със съня се превръщат във все по-често срещано явление, което засяга милиони хора по света. Хубавото е това, че има лесни начини и трикове, които да интегрирате в ежедневието си, за да се справите с липсата и нарушенията на съня.

Как да промените начина си на живот, за да се справите с безсънието?

Безсънието е проблем със заспиването или задържането на продължителността на съня, който засяга множество хора в цял свят. То може да се характеризира със затруднения при заспиване, продължителност на съня или и с двете. Хората, страдащи от безсъние, често не могат да си почиват пълноценно, а вследствие на това могат да се появят здравословни и психични проблеми. Има обаче лесни тактики, които можете да включите в ежедневието си, за да се справите с безсънието.

Започнете с оценка на начина си на живот. Редовно ли правите достатъчно упражнения и спите ли качествено? Имате ли нездравословни навици, като например да пиете твърде много напитки с кофеин или да пушите? Справяте ли се със стреса или тревожността? Ако е така, това може да са фактори, които допринасят за безсънните ви нощи. След като разберете каква е причината за проблема при вас, ще бъде по-лесно да направите промени в ежедневието, за да допринесете за по-доброто качеството на съня си.

Можете да промените начина си на живот (например да избягвате кофеина и алкохола късно вечер), да използвате техники за релаксация или дори да се възползвате от лекарствени средства, ако е необходимо. Ако проблемите със съня продължават, може да помислите да се консултирате с лекар или фармацевт, който да ви препоръча медикаменти или хранителни добавки, които могат да помогнат – https://366.bg/products/zdravni-problemi/spokoistvie-i-sun. Съществуват и когнитивно-поведенчески терапии, които могат да ви съдействат да развиете по-здравословни навици за сън и да се справите с всички основни проблеми, които може да са причина за вашето безсъние.

Уверете се, че температурата в спалнята ви не е прекалено висока или ниска, и че леглото ви е удобно. Важно е също така спалнята ви да бъде тъмна и тиха, тъй като всяка светлина или шум могат да нарушат почивката ви.

Съвети за спокоен сън

Повечето от нас са страдали от безсъние в един или друг момент, което може да намали чувството за удовлетворение и да увеличи чувството на умора. Но има няколко стратегии, които можете да използвате, за да се справите с него.

1. Ако искате да подобрите съня си, добре е да си създадете редовен график. Това означава да заспивате и да се събуждате в един и същи час всеки ден.

2. Избягвайте стимуланти. Кофеинът, никотинът и алкохолът имат стимулиращо действие, което затруднява заспиването. Опитайте се да избягвате тези вещества в часовете преди лягане.

3. Техниките за релаксация, като йога или медитация, могат да ви помогнат да успокоите ума и да отпуснете тялото си преди лягане. Освен това воденето на дневник може да ви успокои, като ви даде време да обмислите положителните преживявания през деня. Сладки Сънища Fortex за спокоен и здрав сън х30 капсули, благодарение на съдържанието на маточина и мелатонин, ще ви помогнат да се успокоите и да се насладите на спокоен сън, а на сутринта ще се чувствате отпочинали.

4. Спортувайте редовно. Упражненията са важни за цялостното здраве, но те могат да помогнат и при безсъние. Редовните тренировки могат да помогнат за намаляване на стреса и да насърчат по-добрия сън.

5. Погрижете се за атмосферата в спалнята си. Това ще спомогне за насърчаване на по-добър сън. Проветрявайте преди лягане, закупете тъмни и плътни завеси, поддържайте температурата около 19 градуса, като е препоръчително да не надвишава 24 градуса.

6. Препоръчва се да се избягват екрани поне един час преди лягане, за да се подобри производството на мелатонин. Това може да е полезно, тъй като светлината от електронните устройства може да попречи на производството на този хормон.

Ако след като вземете под внимание горепосочените стратегии, сънят ви продължава да бъде некачествен, е важно да се консултирате с лекар. Той може да ви предложи медикаменти, когнитивно-поведенческа терапия или други методи на лечение, които могат да ви помогнат. Проблемите със съня стават все по-често срещани и с правилните промени в начина на живот можете да се справите с тях сами.