Как да подхраним правилно почвата в градината

Здравата почва е важна за отглеждането на растения, които да са достатъчно силни, за да устоят на всички болести и вредители, и в последствие да бъдат достатъчно плодородни, за да произведат задоволяващо количество култура. 

Без значение дали работите с прясна, качествена почва от самото начало или градинарствате с не толкова качествени продукти като начинаещ градинар, подобряването на вашата почва е непрекъснат процес, който не бива да се прекъсва.

Основи за здрава градинска почва

За да развиете силни и хубави растения, почвата трябва да е здрава. Тя захранва растенията, така че трябва да е плодородна, за да поддържа живота на всяка една култура. 

Почвата също трябва да е рохкава, за да позволи растеж на корените, дренаж и циркулация на въздуха.

Здравата почва е богата на минерали, хранителни и органични вещества. 

Органичната материя е от ключово значение, тъй като осигурява хранене на растенията, насърчава биоразнообразна субкултура в пръстта, която е от полза за живота на растенията и насърчава дренажа и аерацията на почвата.

Какво е органична материя?

Това е всичко, съдържащо съединения от въглерод, образувани от живите организми. Например, това са растителните отпадъци, настърганите листа, животинска тор или окосена трева.

Какво прави органичната материя на почвата?

Органичната материя играе ключова роля в снабдяването на растенията с хранителни вещества, подобряването на структурата и подпомагането на буферирането на почвата.

Организмите във вашата почва разграждат органичната материя и я превръщат в богата на хранителни вещества, като например хумус. Органичната материя е храна за организмите, които се движат и създават джобове и облекчават почвата, позволявайки на въздуха и водата да достигнат до корените.

Ако структурата на почвата не се обогати с органична материя, то тя ще се уплътни и намокри, тъй като представлява предимно тежка глина. 

Това би довело до спиране достъпа на вода, хранителни вещества и въздух към корените. Органичната материя, улеснява дренажа и растежа на корените. 

Освен, за глинеста, тя е потребна и за леката и песъчливата почва, която обикновено не задържа влагата и хранителните вещества поради бързото отцеждане.

7 начина за подобряване на градинската почва

Всеки тип може да се превърне в здрава градинска почва с малко повече усилия. Подобряването отнема време и е непрекъснат процес. Честото попълване на органична материя е от полза за поддържането на цикъла.

1.          Добавяне на компост

Тъй като в него е разложена органична материя, то компостът е един от най-добрите избори за обогатяване структурата на градинската почва.

Работещият компост ще подхрани почвата, ще позволи да се задържат хранителни вещества, ще има по-добър дренаж, като същевременно абсорбира вода дълбоко и ще поддържа почвата рохкава, така че въздухът да може да достигне до корените на растенията.

Компостът също така подхранва земните червеи и други микроби в почвата. Червеите ще минават през почвата, за да подобрят аерацията и дренажа, като същевременно оставят отливките си, за да увеличат плодородието.

2.          Вземете тест на почвата

Добавянето на компост не е еднократно решение. Това е част от непрекъснат процес за обновяване качеството на почвата и хранителните вещества в нея. 

Добре е да правите почвен тест на всеки няколко години, за да определите какви допълнителни хранителни вещества трябва да се добавят за насърчаване на растежа и развитието на растенията.

Комплектите за тестване на почвата се продават онлайн и във всеки магазин за градински консумативи и са много лесни за използване самостоятелно.

След като разберете недостига на хранителни вещества във вашата почва, можете да подхранвате пръстта с органични добавки. Например брашното от люцерна, добавя фосфор, калий и азот към почвата. 

Отливките от червеи са чудесна поправка за азота. Костното брашно осигурява фосфор и калций. Най-често е необходима редовна доза универсален органичен тор.

3.          Мулчирайте почвената повърхност

Мулчирането е задължително за здрава градинска почва и силни растения. То стимулира естествените условия на отглеждане, задържа влагата, поддържа почвата хладна и предпазва развитието на плевели.  Бавното разлагане на мулча добавя органична материя и увеличава плодородието на почвата.

4.          Предотвратете уплътняването на почвата

Почвата, която е твърда и уплътнена, няма да позволи на водата и хранителните вещества да се накисват и пръста става безплодна и суха. 

Малките корени на растенията не могат да се разпространят в търсене на влага и хранителни вещества, така че те се дехидратират и гладуват.

Компактната почва също пречи на микробиологичната активност, необходима за превръщането на органичната материя в хранителни вещества, които хранят културите.

Глинената почва има тенденция да се уплътнява лесно само с тежестта на зимния сняг и лед. Добавянето на органична материя с течение на времето ще балансира структурата на почвата.

Работата с твърде влажен материал също ще уплътни почвата. През пролетта е добре да се изчака стопяването на снега и отцеждането на градината, а почвата да стане достатъчно суха, така че шепа пръст да не се слепва.

Предотвратете уплътняването на почвата, като стоите далеч от нея. Ходенето по нея я компресира и не позволява достъпа на вода, въздух и кислород до корените.

5.          Правете ротация на културите всяка година

Засаждането на култури в различни градински места всяка година предотвратява изчерпването на хранителните вещества и прекъсва цикъла на вредители и болести, така че почва да остане здрава.

Следвайте тригодишното правило за всички градински култури. Редувайте растенията всяка година, така че едно зеленчуково семейство да не се отглежда на същото място за голям период от време.

6.          Изберете покривни култури за градината си

Те се отглеждат най-вече в полза на почвата, но някои от тях могат да служат с двойно предназначение, като осигуряват и храна.

Засаждането на покривна култура в края на градинския сезон и поставянето й в градината през зимата осигурява множество ползи. Покривната култура предпазва почвата от ерозия, от силен дъжд, ветрове и топене на сняг. Културите също така ще предотвратят уплътняването и ще спрат растежа на плевелите през месеците.

Култури като зеле, репички, ряпа и други широколистни зеленчуци са идеални за използване като покривни култури, както и подходяща храна през зимните месеци. 

Детелината, райграсът, бобовите растения и грахът също са добри покривни култури за зимата.

7.          Използвайте остарял животински тор

Този вид тор подобрява здравето и плодородието на градинската почва. Пресният е твърде горещ и ще изгори растенията и може да съдържа вредни за хората патогени.

Затова е добре да отлежи от няколко месеца до година преди да бъде използван за торене на почвата.

Изпражненията от пиле, крава, заек, кон, кози, овце и прилепи са богати на хранителни вещества и ще подобрят структурата, когато бъдат включени в градинската почва.

Тази статия е разбработена с помощта на Парник БГ, лидерът по отношение на парници цени. Разберете всичко за нашите оранжерии от поликарбонат на нашия сайт. 

Източници: 

7 Simple Techniques to Improve Garden Soil

19 Ways to Improve Garden Soil and Boost the Yield Year After Year