Бръснар - модерна професия със запазени традиции

01.12.2021 МОДА

Бръснарството е един от така наречените възродени занаяти. Напоследък не малко такива професии изплуваха като феникс от пепелта и намериха отново приложение в съвременната икономика. Поради появата на модния тренд , свързан с поддържането на брада сред мъжете, днес, услугите на бръснаря се търсят все по-често. И все повече господата правят опити да намерят своя бръснар, който да им помогне да постигнат желаната визия.

Защото бръснарят за мъжете е като маникюристката за жените. Необходим е дълъг път да се измине, да се направят няколко теста на принципа проба грешка, а също така и да почувствате, че сте готови да се доверите някому. Но точно както дамите откриват място за почивка, атмосфера за раздумка и причина дори да избягат от скучното ежедневие и да поклюкарят с маникюристките си, господата си вземат своя мъжки релакс в модерната мъжка или унисекс бръснарница.

В какво точно специализират бръснарите?

При бръснаря мъжете съвсем не отиват само за оформяне на брадите си. Голяма част от бръснарите предлагат и фризьорски услуги. Професионалистите в сферата дори се справят с кожни проблеми по скалпа и знаят какъв продукт да нанесат преди бръснене според типа кожа на лицето. За такъв тип качествени услуги, разбира се, е необходим значителен опит и успешно преминаване на професионален курс по бръснарство.

На такова обучение става ясно за всички ентусиасти да поддържат мъжката брада в перфектно състояние, че бръснарят е много повече от това. Между другото, може би не знаете, но в миналото у нас бръснарите са били наполовина фелдшери! Някои от най-известните бръснари в околията са помагали на мъжете и при косопад, лекували са дерматологични заболявания и дори са вадили зъби!

Е, вадене на зъб няма да ви предложат в съвременна бръснарница, но голяма част от нейната атмосфера и практика всъщност е заимствана или поне вдъхновена от старите традиции в занаята. Модерните бръснари, например, сигурно са чували, че сред най-добрите майстори на мъжката брада и коса у нас в миналото са били арменците. Арменските бръснари завещават томове знания и практически съвети за занаята, а голяма част от тях се прилагат и до днес.

Как изглежда съвременната бръснарница?

Разбира се, не са малко и новостите в бръснарницата на 21 век. В нея нещата се нареждат по-скоро по следния начин: атмосферата е ретро, но техниките – модерни. Подобен подход създава изключително приятна Винтидж обстановка, в която мъжете да се почувстват мъже и да си вземат глътка свеж въздух от забързаното и динамично напрежение, но и където едновременно с това да бъдат обслужени подобаващо.

Възражда се напоследък сякаш и добрата стара традиция в бръснарницата бащите да прекарат малко време  насаме със синовете си. В някои краища на страната в миналото при голямо постижение бащите са водили своите синове като за подарък или благодарност на бръснар. Днес, наблюдаваме симпатичното и умиляващо погледите обратно поведение. Синовете решават да зарадват бащите си с посещение в бръснарницата не само за нова прическа, но и за да си припомнят татковците им за стари времена.

Повече информация, любопитни факти и дори курсове за съвременни бръснари можете да намерите на сайта на експертите по красота https://pellucci.bg/