Оригинални маратонки Nike или Adidas - кой е лидерът?

Световните производители на оригинални маратонки и стоки – Nike и Adidas се състезават помежду си от дълго време. В продължение на десетилетия Nike доминираше в спортната индустрия и притежаваше половината от пазара на спортни обувки в САЩ.

В резултат на това лозунгът „Just Do It“ стана един от най-популярните през 20-ти век. През последните няколко години обаче Adidas прави всичко възможно, за да бъде в крак с Nike: активно популяризира и създава шум около самата марка и нейните продукти.
В момента статистиката на фондовите пазари показва, че Adidas, а не Nike, заема първите позиции на Wall Street. Акциите на тази марка не само надминаха царя на пазара на спортни обувки, но и нараснаха значително от края на март 2019 г.

Оригинални дерхи Nike Just Do It

Експертите са съгласни, че рекламата на марката и множеството дискусии, инициирани от Adidas, са неразделна част от успеха й. Тъй като повечето от маркетинговите усилия в днешния свят са фокусирани върху изграждането на доверие на потребителите в социалните медии, решихме да проучим как са се променили представите за двете марки.

За да получите най-ясна представа за това какво мислят потребителите на оригинални маратонки и спортни стоки за марките Nike и Adidas, екипът на Topface Media използва YouScan, софтуер за наблюдение в социалните медии. От 18 март 2019 г. в Съединените щати има над 76 000 споменавания на WOM (от уста на уста).

Нашият анализ включва само тези публикации и коментари в социалните медии, които отразяват лични мнения или опит с продуктите на двете марки. Обобщените данни не включват рекламни публикации, написани от името на търговски вериги, както и рекламни публикации от официални акаунти на марката.

Коя от двете марки е водеща по брой дискусии в социалните мрежи?

Графиката показва разбивка по броя на споменаванията на двете марки. Общата линия на споменавания на Nike е два пъти по-голяма от тази на Adidas.

Nike е категоричният победител по отношение на споменаванията в коментари.

Решихме да разберем коя от двете марки успя да спечели вниманието на публиката.

originalni maratonki nike vs adidas (2)

Оказа се, че потребителите на социални медии обсъждат и двете марки на едни и същи платформи. Най-голям брой споменавания е намерен в YouTube, където 59% от всички споменавания на марката Nike са коментари за видеоклипове. Броят на споменаванията на Adidas на тази платформа е 75%. Втората по големина платформа за дискусии за марките е Twitter, където са намерени 24% от споменаванията на Nike и 14% от Adidas.

Коя марка е най-популярна сред феновете на маратонки в YouTube?

Най-големият принос за дебата за марката са колекционерите на маратонки. Потребителите на социални медии обсъждат предимно обувки, а не спортни облекла.

Видеоклиповете в YouTube за закупуване и разопаковане на маратонки, рецензии и съобщения за предстоящи издания изглежда са най-популярни сред мъжката аудитория. Тези видеоклипове генерират стотици, а понякога и хиляди коментари.

В YouTube двете марки също вървят рамо до рамо една с друга. Сравнете два видеоклипа от Сет Фаулър, популярен рецензент на маратонки, който е пламенен фен на Nike и любител и колекционер на Adidas с близо 500 000 абонати. Състезанията в неговия профил, чиито основни награди бяха маратонките на Adidas YEEZY Boost и Nike Air Fear Of God, повлияха на бързия растеж на ангажираността.

Коя марка е обсъждана най-много?

Потребителите активно обсъждат колекциите на легендарния баскетболист и известен рапър. Ако разгледаме споменаванията, където има пряко сравнение на двете марки, може да изглежда, че запалените маратонки са по-лоялни към Джорданс. След проследяване на всички коментари ситуацията се променя с голям брой твърдения, че Nike Air и YEEZY са еднакво популярни през 2019 г. Може би и тук има равенство? Отговорът на този въпрос виждаме в коментара по-долу: